lauantai 15. marraskuuta 2014

Päiväuniongelmia

Meillä on ongelma. Ja uskoakseni myös järjestelmässä on ongelma. Nimittäin päiväuniongelma. Meidän kolmevuotias ei ole nukkunut päiväunia pitkään aikaan. Kesä mentiin täysin ilman ja keväälläkin jo viikonloput nukkumatta. Ongelmana on päiväkoti ja pakkonukuttaminen siellä. Viikonlopun jäljiltä lapsi saa nukuttua pitkät yöunet 11-12 tuntia, mutta heti maanantaina vuorokausirytmi heittää häränpyllyä, kun päiväkodissa viedään pakkolevolle. Kyllähän siinä paatuneinkin päiväunivastustaja nukahtaa, kun hiljaisessa hämärässä huoneessa hyssytetään peiton alla kaksi tuntia.

Ongelmana on se, että nukuttuaan päiväunet lapsi ei nukahda illalla. Saamme hänet siinä 22.-22.30 välillä nukkumaan. Hermo on kireällä itse kullakin, mutta pahinta minusta on, että lapsen yöunet jäävät päiväunien vuoksi olemattomiksi. Mielestäni 3-vuotiaalle n. 9 tunnin mittaiset yöunet eivät kerta kaikkiaan riitä, eivätkä päiväunet korvaa täysin yöllä menetettyjä tunteja. Päiväkodista ehdotettiin päiväunien lyhentämistä ensin 45 minuuttiin ja sitten puoleen tuntiin, mutta vaikutus tuntuu olevan aivan sama, nukkui lapsi sitten 15 minuuttia tai täyden tunnin. Aamulla hän on rättiväsynyt herätessään, mutta illalla uni ei kerta kaikkiaan tule päiväunien vuoksi, vaikka univelkaakin olisi.

Ikävä kyllä päiväkodin käytäntö meillä on, että kaikki nukkuvat, myös isompien ryhmässä olevat. Ymmärrän sen, että henkilökunnan on tarpeen uniaikaan taukoilla, siivoilla ja tehdä valmisteluja tulevia päiviä varten, mutta sitä en ymmärrä, miksi toisissa päiväkodeissa päiväunettomille kuitenkin onnistutaan järjestämään jotain muuta hiljaista tekemistä. Monet päiväkodin käytännöt ovat valitettavasti peräisin suoraan päiväkotien syntyajoilta 70-luvulta, jolloin lapset tuotiin aamuseitsemältä hoitoon vanhempien lähtiessä tehdastyöhön. Yhteiskunta on muuttunut hurjasti, mutta päiväkoti junnaa edelleen paikoillaan monissa asioissa.

Päiväunet ovat todellinen ongelma meillä sekä lapsen rytmille että koko perheen hyvinvoinnille. Vanhemmilla on pinna kireällä, eikä iltaisin jää yhteistä aikaa parisuhteen hoitoon lainkaan. Lapsi ei saa tarpeeksi tärkeää yöunta ja varmaan päiväkodissakin repivät hoitajat hiuksiaan meidän uniongelmiemme ja ainaisen asiasta vääntämisen kanssa. Olen ajatellut ottaa päiväkodin johtajaan yhteyttä ja kysyä, olisiko heillä mitään mahdollisuuksia edes miettiä rakenteellisia muutoksia päiväkodin toimintaan ja pohtia keinoja järjestää hiljaista tekemistä päiväunittomille lapsille. Tämä kuitenkin onnistuu monissa muissakin päiväkodeissa. En usko, että olemme ainut perhe tämän ongelman kanssa.





2 kommenttia:

  1. Meillä on vähän sama tilanne. Tai kaksi merkittävää eroa on: ipanaamme ei käsittääkseni nukuteta. Hänen ei olisi PAKKO nukkua. Hän vain nukahtaa heti kun pää osuu tyynyyn. En kehtaa sanoa, että pitäkää se hereillä.

    Toinen ero on nimittäin tässä: kun muksua ei varsinaisesti nukuteta, hänen iltapuljauksensa eivät suoraan ole pois vanhempien hengähtämishetkestä. Välillä pitää käydä uhkailemassa lelujen takavarikoinnilla, jos ei kalkatus ja "salaa" sängyssä leikkiminen jo lopu. Mielenterveyteni on luultavasti tämän ohuen langan varassa; siis sen, että muksu nukahtaa itsekseen. Sitku nukahtaa. Eli ei kovin aikaisin.

    Koen tästä jatkuvasti huonoa omatuntoa, mutta nukuttaminen on jotenkin minusta ihan mahdotonta. Sehän vain innostuu siitä.

    (Voisinpa olla avuksi, mutta kun en voi, voin ainakin olla kohtalotoveri!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kohtalontoveruudesta! Itse koen taas huonoa omaa tuntoa tuosta nukuttamisesta :D Lapsihan osasi nuorempana nukahtaa ihan itse, mutta nyt on jotenkin taannuttu tähän nukuttamisrumbaan. Toisaalta, jos lasta ei nukuta, hän vaan leikkii huoneessaan ja höpöttelee omiaan, kunnes on rättiväsynyt ja alkaa itkeä äitiä sängyn viereen. Nukahtaminen venähtää siis entisestään. Ja minulla nousee verenpaine, kun alkaa kuulua legojen rapistelua siinä vaiheessa, kun kuvittelin lapsen jo nukkuvan. Joku unikoulu voisi kyllä olla paikallaan...

      Mutta kyllä se päiväkoti pitäisi saada 2000-luvulle tässä päiväuniasiassa mielestäni! En tiedä, olisiko pitänyt itkeä vai nauraa, kun päiväkodista kehotettiin tarkistamaan lapsen iltarutiinit ja laittamaan lasta nukkumaan jo vähän aikaisemmin. Sekä vielä herättämään aamulla vähän aikaisemmin. Mutta kun se ei vaan kerta kaikkiaan nukahda, ennen kun on oikeasti väsynyt. Samoin aamulla, jos herätään aikaisemmin, jäävät yöunet vielä lyhyemmiksi ja sitten ihan varmasti nukkuu ne kahden tunnin päiväunet. Ongelmaan on ratkaisu, mutta se ei päiväkodille sovi. Se siitä kasvatuskumppanuudesta...

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...